Pitanja, lista propisa i literature iz oblasti iz kojih će kandidati polagati ispit za radna mjesta
Pozicija br. 1. – Pomoćnik kuhara
Literatura i oblast:
-Zakon o ugostiteljstvu FBiH („Službene novine FBiH“ br. 32/09),
-Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH („Službene novine FBiH“ br. 29/05),
-Zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu FBiH („Službene novine Federacije BiH, br. 64/09),
-Poznavanju higijene, kuharstva, poznavanja namirnica, poznavanje ugostiteljskih uređaja (uređaji i alati koji se koriste u kuharstvu), ispitivanje težine i kvalitete namirnica, poznavanje receptura,
-opis poslova radnog mjesta
Pitanja:
1. Juhe su bistri i tamni temeljci od kostiju i začina.
2. Prilozi za guste juhe su domaći rezanci i domaća kašica.
3. Valjušci od krumpira prže se u dubokoj masnoći.
4. Složena salata priprema se samo od kuhanog povrća.
5. Gljive za uporabu u kuharstvu najčešće su smrznute.
6. Salate su jela koja sadrže puno bjelančevina i masti.
7. Za umake najčešće koristimo začinsko povrće.
8. Salata od liganji vezana je umakom od majoneze.
9. Juha od paradajza je gusta krem juha.
10. Pileći file reže se od pilećih prsa.
11. Piletina je divljač s bijelim mesom.
12. Sos od gljiva je izveden od mliječnog umaka
13. Rezanci se kuhaju u kipućoj slanoj vodi, s dodatkom 2-3 kapi ulja, da se ne slijepe.
14. Složene salate gotove se samo od sirovog povrća.
15. Salate su jela koja sadrže puno vitamina i minerala.
16. Zelena salata pripada skupini miješanih salata.
17. Špagete kuhamo u kipućoj, slanoj vodi, s nekoliko kapi ulja – al dente.
18. Vitamini imaju veliku energetsku vrijednost, a unosimo ih hranom.
19. Masti ili lipidi mogu biti i biljnog i životinjskog podrijetla.
20. Svježe povrće i voće su siromašni vitaminima i mineralima.
21. Ugostiteljski radnik koji prikuplja upotrijebljeni pribor treba prije prelaska na druge poslove u ugostiteljstvu oprati ruke pod tekućom vodom i sapunom.
22. Ragu juha pripada skupini bistrih juha od povrća i mesa.
23. Ragu juhe dobivaju naziv po mesu od kojeg su prigotovljene.
24. Povrće za ragu juhu reže se na kockice, a nakon kuhanja treba ga protisnuti.
25. Slani krompir se kuha i protisne u kašicu, s dodatkom mlijeka i maslaca.
26. Uz pečene i pohovane ribe obavezno se poslužuje kriška limuna i majoneza.
27. Marikulturi pripadaju uzgajališta riba i školjaka u moru.
28. Juha od gljiva je bistra juha.
29. Prilozi za bistre juhe su: ribana kašica, domaći rezanci i špagete.
30. Rizi-bizi se prigotavlja od riže i graška najmanje 1 sat.
31. Izdvoji lisnato povrće: (zaokruži tačan odgovor)
32. Odaberi biljke uljarice: (zaokruži tačan odgovor)
33. Karakteristično za juhe je: (zaokruži tačan odgovor)
34. Karakteristikama jela po narudžbi pridružite 2 tačne tvdnje: (zaokruži tačan odgovor)
35. Hrana se može onečistiti salmonelom zbog nemarnosti i nehigijene osoblja koje sudjeluje u njezinoj prehrani i posluživanju. (zaokruži tačan odgovor)
36. Najčešći izvori zaraze salmonelom su: (zaokruži tačne odgovore)
37. Izdvoji dvije prehrambene kiseline: (zaokruži tačan odgovor)
38. Organoleptičko ispitivanje namirnica hrane i pića provodi se: (zaokruži tačan odgovor)
39. Lignje pripadaju skupini: (zaokruži tačan odgovor)
40. Tijesto za savijače pravi se od: (zaokruži tačan odgovor)
41. Započetoj rečenici: Marinade služe za to da… dodajte dvije tačne tvrdnje: (zaokruži tačan odgovor)
42. Započetoj rečenici: Osnove jela … dodatje dvije tačne tvrdnje: (zaokruži tačan odgovor)
43. Pojmovima: Smjese i nadjevi.. pridružite dvije ispravne tvrdnje: (zaokruži tačan odgovor)
44. Zaokruživanjem dviju ispravnih tvrdnji završite misao: Sredstva za zgušnjavanje …: (zaokruži tačan odgovor)
45.Započetoj rečenici: Mješavine s maslacem su … dodajte tačnu tvrdnju: (zaokruži tačan odgovor)
46. Izborom dva odgovora, pojasnite pojam Temeljci: (zaokruži tačan odgovor)
47. Izborom dva odgovora, odredite pojam: Mesni žele: (zaokruži tačan odgovor)
48. Izborom dva odgovora, objasnite pojam Umaci: (zaokruži tačan odgovor)
49. Prilozi bistrim juhama obavezno se ukuhavaju u juhu.
50. Domaći rezanci prave se od brašna, jaja, soli i protisnutog špinata.
51. Fiskalni program POS blagajna/kasa je program koji ugostitelji koriste prilikom prodaje
robe/usluge putem računara.
52. Ugostiteljstvo je privredna i uslužna djelatnost.
53. Blanširanje znači staviti svježe voće ili povrće u kupuću vodu, iskuhati, a zatim isprati hladnom vodom.
54. Dresirati znači pripremiti plan za pripremu jela.
55. Frapirati znači staviti jelo ili piće na led.
56. Garnirati znači obložiti neko jelo raznim dodacima.
57. Pasirati znači presovati neku namirnicu.
58. Resofirati znači ohladiti jelo.
59. Tranširati znači izrezati meso na lijepe komade.
60. Gratinirati znači staviti gotovo jelo u rernu da dobije koricu.
61. Crna lista namirnica je: (zaokruži tačan odgovor)
62. Knjiga žalbi je: (zaokruži tačan odgovor)
63. KALO je: (zaokruži tačan odgovor)
64. Higijenski minimum je: (zaokruži tačan odgovor)
65. Gang je: (zaokruži tačan odgovor)
66. Panirati znači: (zaokruži tačan odgovor)
67. Tablirati znači: (zaokruži tačan odgovor)
68. Kolorirati jelo znači: (zaokruži tačan odgovor)
69. Grilirati znači: (zaokruži tačan odgovor)
70. Sotirati znači: (zaokruži tačan odgovor)
Pozicija br. 2 i br. 3. Konobar
Literatura i oblast:
-Zakon o ugostiteljstvu FBiH („Službene novine FBiH“ br. 32/09),
-Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH („Službene novine FBiH“ br. 29/05),
-Zakon o fiskalnim sistemima (“Službene novine Federacije BiH”, broj: 81/09),
-Zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu FBiH („Službene novine Federacije BiH, br. 64/09),
-osnove higijene, poznavanje hrane i pića, komunikacija i ophođenje sa gostima, priprema i posluživanje pića, poznavanje i rad na fiskalnim uređajima,
-opis poslova radnog mjesta
Pitanja:
1. Jelovnik je?
2. Karakteristike pripremanja jela za stolom ispred gosta provodi se?
3. Organoleptičko ispitivanje namirnica hrane i pića provodi se: (zaokruži tačan odgovor)
4. Hemijska sredstva za deratizaciju jednim imenom zovemo: (zaokruži tačan odgovor)
5. Jedan od uzroka postanka profesionalnih oboljenja u ugostiteljstvu je nepravilna organizacija rada. Tu ubrajamo: (zaokruži tačan odgovor)
6. Masti ili lipidi mogu biti biljnog i životinjskog porijekla.
7. Govedina se može čuvati na temp. 2 – 6 C do 14 dana bez posljedica kvarenja.
8. . Kofein nadražuje živce, a čisti kofein je otrov.
9. Pretjerano pijenje čaja škodi živcima, želucu i srcu.
10 .Za dodatak kafi ili čaju može poslužiti mlijeko.
11. Na bocama mineralne vode mora biti kvantitativna i kvalitativna analiza vode.
12. Sokovi od povrća su umjetni sokovi, dobiveni od koncentrata i arome povrća.
13. Jako je dobro konzumirati hranu s puno šećera, soli, masnoća i prerađenih žitarica.
14. Prehrana fizičkih radnika zahtijeva veći unos bjelančevina, ugljikohidrata i masti.
15. Ugostiteljski radnik koji prikuplja upotrebljeni pribor treba prije prelaska na druge poslove posluživanja oprati ruke pod tekućom vodom i sapunom.
16. Ugostiteljsko osoblje može doći u kontakt s tuberkulozom i drugim zaraznim bolestima koje se prenose dodirom preko pribora za jelo ako ih je upotrijebila zaražena osoba.
17. Veganska prehrana isključuje uporabu bilo kakve hrane biljnog podrijetla.
18. Vegetarijanska prehrana isključuje uporabu mesa.
19. Hrana se može onečistiti salmonelom zbog nemarnosti i nehigijene osoblja koje sudjeluje u njezinoj pripremi i posluživanju.
20. Konobar u džepu uvijek mora imati, olovku i blok za pisanje, novčanik, otvarač, maramicu.
21. U klasičnom načinu posluživanja, gosti se sami poslužuju s integralnog stola.
22. Pri posluživanju pića dame imaju prednost odabira i usluživanja.
23. Restoran može imati posebne vrste jelovnika namijenjene skupinama gostiju, kao npr.jelovnik za djecu, starije osobe, sportaše i sl.
24. Jela pečena na žaru treba odmah poslužiti, jer se stajanjem ohlade i postaju žilava.
25. U dijetalnoj prehrani izbjegavaju se: alkoholna pića, jaki začini, masna jela.
26. Voćne salate mogu se poslužiti u kombinaciji sa sladoledom ili slatkim vrhnjem.
27. U ljetnim mjesecima treba u menuu nuditi jela od svježeg povrća i voća.
28. Integralni sistem nuđenja jela odnosi se na obvezu gosta da pojede što mu se donese.
29. Namirnice iste vrste treba ponavljati u menuu radi racionalizacije troškova.
30. Gljive za uporabu u ugostiteljstvu najčešće su smrznute.
31. Koje od navedenih zaraznih bolesti se prenose kapljičnim putem? (zaokruži tačan odgovor)
32. Primjeni voća u ugostiteljstvu možemo dodijeliti dvije tačne tvrdnje. (zaokruži tačan odgovor)
33. Prilikom sastavljanja jelovnika treba voditi brigu o sljedećem: (zaokruži tačan odgovor).
34. Namirnice bogate bjelančevinama su: (zaokruži tačan odgovor)
35. Za dekoraciju hladnih predjela koriste se sljedeće dvije dekoracije: (zaokruži tačan odgovor)
36. Karakteristike gotovih jela.. označite s 2 tvrdnje: (zaokruži tačan odgovor)
37. Za pečenje mesa u rerni …karaketristične su 2 tvrdnje: (zaokruži tačan odgovor)
38. Finfer- bola je: (zaokruži tačan odgovor)
39. Kada služimo predjelo (supu/juhu), gost se uslužuje: (zaokruži tačan odgovor)
40. Karafingla je: (zaokruži tačan odgovor)
41. Chateaubriand nazivamo dvostruki biftek, jer se prigotavlja za 2 osobe.
42. . Biftek je komad mesa goveđe pisanice, debljine 3-4 cm, težine 180 grama.
43. Rostbif je meso goveđeg hrpta (dio mesa sa leđa), koje se priprema s kostima, težine 400 gr.
44. . Na ražnju se prigotavljaju ribe, rakovi, kotleti i ražnjići.
45. Konobar je dužan da: (zaokruži tačan odgovor)
46. Dobit je raylika između prihoda i rashoda.
47. Tatar biftek se priprema u kuhinji.
48. Flambiranje određenog jela je dorada jela pre gostom.
49. Da li se pod nazivom degustiranje podrazumijeva: (zaokruži tačan odgovor)
50. Pod pojmom štopciger podrazumijeva se: (zaokruži tačan odgovor)
51. Gang je: (zaokruži tačan odgovor)
52. HACCAP je: (zaokruži tačan odgovor)
53. Happy hour je: (zaokruži tačan odgovor)
54. Higijenski minimum je: (zaokruži tačan odgovor)
55. Inventura je: (zaokruži tačan odgovor)
56. KALO je: (zaokruži tačan odgovor)
57. Knjiga žalbi je: (zaokruži tačan odgovor)
58. Lager- lista je: (zaokruži tačan odgovor)
59. Prostor za pušenje je: (zaokruži tačan odgovor)
60. VIP gosti je naziv za: (zaokruži tačan odgovor)
61. Online marketing je oglašavanje usluga i proizvoda putem interneta.
62. Crna lista namirnica je lista namirnica koje se ne smiju upotrebljavati u ugostiteljstvu. 63. Dobit je razlika između prihoda i rashoda.
64. Sanitarna knjižica nije neophodan dokument svakog ugostiteljskog radnika.
65. Artikal je krajnji proizvod koji se daje kupcu.
66. Fiskalni program POS blagajna/kasa je program koji ugostitelji koriste prilikom prodaje
robe/usluge putem računara.
67. Ugostiteljstvo je privredna i uslužna djelatnost.
68. Ugostiteljske objekte možemo podijeliti na: ugostiteljske objekte za pružanje usluge smještaja i ugostiteljske objekte za pružanje usluga hrane i pića.
69. Ugostiteljstvo je u mnogim zemljama usko vezano sa turizmom, ali ne predstavlja važan izvor prihoda
70. Franšiza je privilegija ili pravo pojedinca ili grupe da provode određenu vrstu komercijalne aktivnosti.
- Kontakt telefon profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo?
- Koje su odgovornosti zaposlenog lica za neprovođenje propisanih mjera zaštitu od požara?
- Koji uslovi u prostoriji se istovremeno moraju ispuniti kako bi došlo do pojave gorenja?
- Šta se dešava sa požarom ukoliko se eliminiše jedan od tri uslova za nastanak požara?
- Svojstva kisonika su?
- Podjela materije sa aspekta opasnosti od nastanka požara?
- Zapaljive materije se prema agregatnom stanju dijele na?
- Sredstva za početno gašenje požara?
- Najčešće upotrebljivano sredstvo za gašenje požara je?
- Šta se smije gasiti vodom?
- Pjena se upotrebljava za gašenje?
- Osnovna vizuelna razlika između ručnog aparata za gašenje požara početnog požara aparata
tipa “S” i aparata tipa “Co2”?
- Šta je hydrant i oznaka hidranta?
- Gdje se u uzgradama postavljaju hidranti sa opremom za aktiviranje, kojima se obezbjeđuje
voda za gašenje požara?
- Sa čim moraju biti snadbjeveni hidrantski priključci?
- Uređaji za dojavu požara mogu biti?
- Na koji način se aktivira ručni javljač požara?
- Koje su osnovne snage za obavljanje vatrogasne djelatnosti?
- Dopunske snage za vatrogastvo čine?
- Koje su mjere zapaljive?
- U klasu “A” se svrstavaju požari kojih zapaljivih materija?
- U klasu “B” se svrstavaju požari kojih zapaljivih materija?
- Na kojem principu djeluju na požar aparati tipa “S”?
- Na koji način se aktiviraju aparati sa ugljenmonoksidom?
- Kojim sredstvom za gašenje požara se najefikasnije gasi požar na električnim instalacijama?
- Gdje se drže uređaji i oprema za gašenje požara?
- Putevi evakuacije se obilježavaju?
- Kako se postupa u slučaju požara u objektu?
Pozicija br. 4. Higijeničar
Literatura i oblast:
-Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH („Službene novine FBiH“ br. 29/05),
-Zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu FBiH („Službene novine Federacije BiH, br. 64/09),
– čišćenje i održavanje prostorija, te poznavanje sredstava i opreme za rad
-opis poslova radnog mjesta
Pitanja:
- Šta je dezinfekcija?
- Šta je dezinsekcija?
- Kako postupiti u slučaju požara u kancelariji?
- Kako postupiti u slučaju poplave?
- Kojim sredstvima se čiste prozori?
- Kojim sredstvima se čiste podovi?
- Kako postupiti u slučaju gubitka ključeva od kancelarije?
- Koja sredstva za čišćenje se nalaze u toaletu?
- Da li higijeničarska mora poznavati raspored kancelarija i raspored ključeva pojedinih
kancelarija?
- Koja vrsta otpada se odlaže u plave kante?
- Koje boje je kanta za otpad u koji se odlaže metal i plastika?
- Koliko često se vrši usisavanje i brisanje podova, brisanje prašine sa stolova i drugog
inventara?
- Koliko često se vrši generalno čišćenje kancelarija?
- Koliko često se vrši pražnjenje korpe za otpad?
- Kako postupiti u slučaju kada se na kancelarijskom stolu, koji je potrebno očistiti,
nađu pisani materijali?
- Sredstvo za rad su…?
- Sredstvo za pranje podova…?
- Kad se vrši čišćenje sredstava za rad…?
- Odlaganje nečiste vode nakon brisanja podova vrše se…?
- Da li je dozvoljena upotreba metle za pranje podova…?
- Da li je dozvoljena upotreba pribora za čišćenje sanitarnog čvora za čišćenje drugih prostorija…?
- Gdje se vrši odlaganje higijenskog pribora…?
- Da li se Stelex sredstvo koristi za čišćenje podova….?
- Osnovna namjena zogera je čišćenje….?
- Svrha čišćenja je…?
- Sredstvo za rad su…….?
- Zašto je važno redovno održavanje higijene?
- Osnovne grane higijene?
- Higijena je …….?
- Zašto je važna higijena ruku ?
- Kada se vrši čišćenje sredstava za rad…………..?
- Kojim zakonom je regulisana zaštita od požara u FBIH?
- Mjere zaštitu od požara predviđene zakonskim propisima koje se provode?
- Šta je dužno uraditi svako lice koje primjeti požar?
- Kojim aktom su utvrđene dužnosti i obaveze zaposlenih lica iz oblasti zaštitu od požara?
- Kontakt telefon profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo?
- Koje su odgovornosti zaposlenog lica za neprovođenje propisanih mjera zaštitu od požara?
- Koji uslovi u prostoriji se istovremeno moraju ispuniti kako bi došlo do pojave gorenja?
- Šta se dešava sa požarom ukoliko se eliminiše jedan od tri uslova za nastanak požara?
- Svojstva kisonika su?
- Podjela materije sa aspekta opasnosti od nastanka požara?
- Zapaljive materije se prema agregatnom stanju dijele na?
- Sredstva za početno gašenje požara?
- Najčešće upotrebljivano sredstvo za gašenje požara je?
- Šta se smije gasiti vodom?
- Pjena se upotrebljava za gašenje?
- Osnovna vizuelna razlika između ručnog aparata za gašenje požara početnog požara aparata tipa “S” i aparata tipa “Co2”?
- Šta je hydrant i oznaka hidranta?
- Gdje se u uzgradama postavljaju hidranti sa opremom za aktiviranje, kojima se obezbjeđuje voda za gašenje požara?
- Sa čim moraju biti snadbjeveni hidrantski priključci?
- Uređaji za dojavu požara mogu biti?
- Na koji način se aktivira ručni javljač požara?
- Koje su osnovne snage za obavljanje vatrogasne djelatnosti?
- Dopunske snage za vatrogastvo čine?
- Koje su mjere zapaljive?
- U klasu “A” se svrstavaju požari kojih zapaljivih materija?
- U klasu “B” se svrstavaju požari kojih zapaljivih materija?
- Na kojem principu djeluju na požar aparati tipa “S”?
- Na koji način se aktiviraju aparati sa ugljenmonoksidom?
- Kojim sredstvom za gašenje požara se najefikasnije gasi požar na električnim instalacijama?
- Gdje se drže uređaji i oprema za gašenje požara?
- Putevi evakuacije se obilježavaju?
- Kako se postupa u slučaju požara u objektu?
- Šta je gorenje?
- Koji uslovi su potrebni za proces gorenja?
- Kako se dijele materije?
- Šta su gorive materije?
- Kako se dijele gorive ili zapaljive materije?
- Šta su samo-zapaljive materije?
- Šta su lako-zapaljive materije?
- Kako se dijele gorive ili zapaljive materije prema agregatnom stanju?
- Šta je toplota i kako može nastati?
- Pretvaranjem kojih oblika energije nastaje toplota?
- Kojim načinima se prenosi toplota?
- Šta je kiseonik?
- Šta je vazduh?
- Kako količina kiseonika u vazduhu utiče na intenzitet gorenja?
- Koliki treba biti procenat kiseonika u vazduhu da se većina gorivih materija ugasi?
- Šta su produkti sagorijevanja?
- Koji su produkti sagorijevanja ugljenika?
- Šta je gašenje?
- Šta je požar, a šta eksplozija?
- Koja su osnovna sredstva za gašenje požara?
- Šta je aparat za gašenje požara?
- Kako se dijele aparati za gašenje požara u zavisnosti od vrste sredstva za gašenje kojim su napunjeni?
- Kada se vrši kontrola aparata za gašenje požara?
- Šta je požarni sektor?
- Šta je sistem aktivne zaštite od požara?
- Šta su mjere zaštite od požara?
- Šta spada u opis poslova radnika/ce na odžavanju higijene prostora ?
- Šta spada u zaštitnu opremu prilikom provođenja higijene prostora ?
- Nakon koliko očišćenog prostora treba mijenjati vodu?
- Koji pribor se koristi za čišćenje toaleta?
- Šta su dezinficijensi?
- Koji pribor se koristi za čišćenje podnih površina?
- Navedite postupak čišćenja staklenih površina?
- Koje podatke je potrebno upisati u obrazac „Evidencije o čišćenju i dezinfekcije prostorija“?
- Navedite proceduru čišćenja ostalih površina (sredstva)?
- Gdje mora stajati obrazac za evidenciju čišćenja sanitarnih prostora i šta isti treba da sadrži ?
- Šta se radi sa priborom nakon završenog čišćenja površina i prostora?
- U kojoj koncentraciji bi napravili rastvor Izosana za dezinfekciju podova?
- Koja je dužina djelovanja Izosana ?
- Da li je potrebno ispirati dezinfekciono sredstvo nakon obavljenje dezinfekcije ?
- Koji se omjer Izosana primjenjuje prilikom upotrebe za pripremu čišćenja?
- Čime se čiste radne površine u ugostiteljskom objektu ?
- U objektima u kojima se proizvodi i servira hrana koja se sredstva za čišćenje koriste, šta ista moraju posjedovati i šta je radnik dužan da prati prilikom pripreme sredstava za čišćenje?
- Opće mjere za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti su:?
- Posebne mjere za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti su:?
- Radi ranog otkrivanja izvora zaraze i puteva prenošenja zaraze zdravstvene ustanove obavljaju:?
- Ko je odgovoran za provođenje mjera zaštite stanovništva od zaraznih bolesti?
- Ko je dužan prijaviti pojavu zarazne bolesti?
- Ko donosi odluku o uvođenju karantina?
- Kojim aktom se određuje lista zaraznih bolesti za obavezno prijavljivanje?
- Koje mjere se mogu odrediti u slučaju pojave epidemije?
- Ko je dužan sprovoditi mjere dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije?
- Ko donosi rješenje o obaveznoj vakcinaciji?
- Da li je lice koje odbije obaveznu vakcinaciju u prekršaju?
- Šta uključuje zdravstveni nadzor nad osobama izloženim zaraznoj bolesti?
- U kojim slučajevima se vrši obavezna dezinfekcija prostora?
Pozicija br. 5. Radnik na obezbjeđenju
Literatura i oblast:
– Zakon o agencijama i unutrašnjim službama za zaštitu ljudi i imovine FBiH
(„Službene novine Federacije BiH“, br. 78/08 i 67/13)
– Pravilnik o načinu korištenja vatrenog oružja i fizičke sile tokom vršenja poslova fizčke zaštite ljudi i imovine (,,Službene novine Federacije BiH”,br. 31/09)
– Pravilnik o vatrenom oružju za obavljanje poslova fizičke zaštite ljudi i imovine (“Službene novine Federacije BiH”,br. 92/14)
– Pravilnik o sadržaju , obavezama i načinu vršenja radnji koje preduzima čuvar, korištenja vatrenog oružja i fizičke sile tokom obavljanja poslova fizičke zaštite ljudi i imovine ( ,,Službene novine Federacije BiH”,br. 92/14)
– Zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu FBiH („Službene novine Federacije BiH, br. 64/09)
-opis poslova radnog mjesta
Pitanja:
1. Šta su indicije?
2. Indicije možemo prikupiti?
3. Šta je alibi?
4. Šta je prisustvo na mjestu izvršenja krivičnog djela?
5. Za šta su značajna pitanja u kriminalističkom radu?
6. Šta će se utvrditi odgovorom na zlatno pitanje „kako“?
7. Šta je uviđaj?
8. Na kojem mjestu se vrši uviđaj?
9. Ko vrši uviđaj?
10.Šta se može pronaći na licu mjesta izvršenja krivičnog djela?
11. Na koji način treba postupati prilikom osiguranja lica mjesta?
12. Šta je lični opis?
13. Šta se može pomoću ličnog opisa?
14 .Gdje se mogu naći tragovi krivičnog djela?
15. Radi čega je u obezbjeđeno lice mjesta izvršenog krivičnog djela, izuzetno,
dozvoljeno ući?
16. Koji tragovi imaju najveću dokaznu vrijednost?
17. Da li tragove krivičnog djela možemo naći na sredstvu izvršenja?
18. Prema porijeklu tragove dijelimo na?
19. Da li je dozvoljeno pomjerati tragove krivičnog djela?
20. Koji su najčešći načini izmjene sadržaja originalnog dokumenta?
21. Da li se tragovi krivičnog djela mogu pronaći na više odvojenih lokacija?
22. Pod pojmom brisanja dokumenta podrazumijeva se uklanjanje teksta ili detalja nekim
hemijskim sredstvom ili otpadom?
23. Šta se podrazumijeva pod pojmom dopisivanje?
24. Prema vidljivosti tragove dijelimo na?
25. Do kada trebamo obezbijediti i sačuvati tragove krivičnog djela?
26. Koji su poslovi fizičke zaštite?
27. Koja su ovlaštenja čuvara?
28. Definicija fizičke zaštite?
29. Pomoću kojih isprava se može vršiti utvrđivanje identiteta?
30. Ko propisuje oblik i sadržaj službene iskaznice?
31. Da li čuvar pri sprovođeju zakona treba da upotrijebit svu silu?
32. Kako se iskazuje mjera upozorenja?
33. Gdje treba biti detaljno opisana svaka upotreba sile koja rezultira povredom osobe?
34. Kakvog je karaktera radnja ograničenje kretanja?
35. Kada čuvar može koristiti silu?
36. Da li je mjera obezbjeđenja obavezujuća za onog za koga se izdaje?
37. Da li je čuvarima dozvoljeno utvrđivanje identiteta izvan objekta i prostora kojeg štiti?
38. Da li je čuvar dužan dati svoju identifikaciju osobi kojoj je utvrđivao identitet, ako ona
to zahtjeva bez obzira na razlog zbog čega traži podatke?
39. Da li je dozvoljeno obavljanje zaštite na osnovu ugovora o djelu?
40. Šta je pasivan otpor?
41. Podsticanje drugih lica se smatra kao?
42. Da li čuvar ima pravo zabraniti odnosno spriječiti neovlašten ulazak-izlazak vozila i
izvršiti njihov pregled?
43. Da li agencija može imati policijska ovlaštenja?
44. Koja institucija/institucije organizuje izvođenje obuke za čuvare?
45. Koji su poslovi fizičke zaštite?
46. Ko izdaje naredbu za pretresanje?
47. Na čiji zahtjev se izdaje službena iskaznica?
48. Ko može zadržati osobu zatečenu na izvršenju krivičnog djela?
49. Šta je aktivan otpor?
50. Koje odbrambene taktike i tehnike čuvar koristi u pasivnom otporu?
51. Kakav kontakt bi ste trebali imati sa medijima?
52. Ko propisuje tehnička sredstva i opremu za obavljanje poslova fizičke i tehničke
zaštite agencija?
53. Koje odbrambene taktike i tehnike čuvar koristi u aktivnom otporu?
54. Koja je svrha pismenog izvještaja o upotrebi sile?
55. Ko propisuje način organizovanja i periodične provjere zdravstvene sposobnosti i
rukovanje oružjem?
56.Vrsta krivičnog djela protiv života i tijela?
57. Ko diktira koliko će sile biti upotrijebljeno?
58. Koji je postupak čuvara u pogoršanom aktivnom otporu?
59. Ko vrši nadzor nad provođenjem Zakona o agencijama i unutrašnjim službama za
zaštitu ljudi i imovine?
60. Koliki kalibar vatrenog oružja najviše može biti?
61.Vatreno oružje se može nositi i koristiti?
62. U kojim okolnostima se može upotrijebiti vatreno oružje?
63. Ukoliko pri obavljanju poslova fizičke zaštite dođe do upotrebe vatrenog oružja šta je
zaštitar dužan uraditi?
64. Koja su glavna sigurnosna pravila na strelištu?
65 .Koji su glavni dijelovi pištolja?
66. Nišanjenje kod preciznog gađanja treba da se dovede u liniju koje četiri tačke?
67. Ko nabavlja vatreno oružje za potrebe fizičke zaštite?
68. Metak upozorenja zaštitar će pucati?
69.Kojim zakonom je regulisana zaštita od požara u FBiH?
70. Mjere zaštite od požra predviđene zakonskim propisima koje je sprema sprovoditi?
71. Šta je dužno uraditi svako lice koje primijeti požar?
72. Kojim aktom su utvrđene dužnosti i obaveze zaposlenih lica iz oblasti zaštite od
požara?
73. Na koji broj se dobiva profesionalna vatrogasna brigada Kantona Sarajevo?
74. Koje su odgovornosti zaposlenog lica za neprovođenje propisanih mjera zaštite od
požara?
75. Da bi došlo do pojave gorenja, odnosno požara u prostoriji moraju istovremeno da se
ispune koji uslovi?
76. Eliminisanjem jednog od tri uslova za nastanak požara, požar se?
77. Koja svojstva ima kiseonik?
78. Sa stanovišta opasnosti od požara na šta dijelimo materije?
79. Zapaljive materije se prema agregatnom stanju dijele na?
80. Koja su sredstva za gašenje početnog požara?
81. Koje je najčešće upotrebljavano sredstvo za gašenje požara?
82. Šta se smije gasiti vodom?
83. Za gašenje čega se može upotrebljavati pjena?
84. Koja je osnovna vizuelna razlika između ručnog aparata za gašenje požara početnog
požara tipa „S“ i aparata tipa „Co2“?
85. Za šta se upotrebljava aparat Co2?
86. Šta je to hidrant i koja je oznaka?
87. Gdje su u zgradama postavljeni hidranti sa opremom za aktiviranje, kojima se
obezbjeđuje voda za gašenje požara?
88. Sa čime moraju biti snabdjeveni hidrantski priključci?
89. Kakvi mogu biti uređaji za dojavu požara?
90. Na koji način se aktivira ručni javljač požara?
91. Koje su osnovne snage za obavljanje vatrogasne djelatnosti?
92. Dopunske snage za vatrogastvo čine?
93. Koje su materije zapaljive?
94. U klasu „A“ se svrstavaju požari kojih zapaljivih materija?
95. U klasu „B“ se svrstavaju požari kojih zapaljivih materija?
96. Na kojem principu djeluju na požar aparati tipa „S“?
97. Na koji način se aktiviraju prenosni aparati sa ugljenmonoksidom?
98. Kojim sredstvom za gašenje požara se najefikasnije gasi požar na električnim
instalacijama?
99. Kako i gdje se moraju držati uređaji i oprema za gašenje od požara?
100. Kako se obilježavaju putevi evakuacije?
101. Koliko iznosi novčana kazna za rad agencije bez odobrenja?
102. Kolika je novčana kazna predviđena za pravno lice koje nije izvršilo ispitivanje i
održavanje PP aparata?
103. Poslovi fizičke zaštite su?
104. Ovlaštenje čuvara je?
105. Definicija fizičke zaštite je?
106. Utvrđivanje identiteta može se vršiti pomoću sledećih isprava?
107. Da li čuvar može upotrijebiti sredstvo prinude u slučaju nepostupanja po njegovoj izdatoj
naredbi?
108. Ko propisuje oblik i sadržaj službene iskaznice?
109. Čuvar treba da upotrijebi silu pri sprovođenju zakona?
110. Mjera upozorenja iskazuje se?
111. Svaka upotreba sile koja rezultira povredu osobe mora biti detaljno opisana u?
112. Ograničenje kretanja je radnja?
113. Poslovi fizičke zaštite su?
114. Ovlaštenje čuvara je?
115. Utvrđivanje identiteta može se izvršiti pomoću?
116. Zaštitar može koristiti silu da bi?
117. Mjera naređenja iskazuje se?
118. Službenu iskaznicu izdaje?
119. Agencija koja obavlja poslove fizičke zaštite može posjedovati vatreno oružje kratke cijevi za?
120. Agencija koja obavlja poslove fizičke zaštite izvan mjesta sjedišta agencije obavezna je osnovati
produžnicu ukoliko ima pored odgovarajućih i tehničkih sredstava i opreme?
121. Mjera naređenja je obavezujuća za onog kome se izdaje?
122. Da li je dozvoljeno čuvarima utvrđivanje identiteta izvan objekta i prostora kojeg štiti?
123. Poslovi fizičke zaštite su?
124. Ovlaštenje zaštite je?
125. Da li je zaštitar dužan dati svoje identifikacione podatke osobi kojoj je utvrđivao identitet ako ona to zahtjeva bez obzira bez obzira na razlog zbog čega traži podatke?
126. Zaštitar može izdati upozorenja i naredbe samo za vrijeme koje je potrebno da se službeni zadatci izvrše?
127. Da li je dozvoljeno obavljanje poslova zaštite na osnovu ugovora o djelu?
128. Pasivan otpor je?
129. Podsticanje drugih lica smatra se kao?
130. Da li čuvar ima pravo zabraniti odnosno spriječiti neovlašten ulazak-izlazak vozila i uzvršiti
njihov pregled?
131. Da li agencija može imati policijska ovlaštenja?
132. Organizovanje i izvođenje obuke za čuvare obavlja?
133. Poslovi fizičke zaštite su:
134. Ovlaštenje zaštitara je:
135. Naredbu za pretresanje izdaje?
136. Na čiji zahtjev se izdaje službena iskaznica?
137. Osobu zatečenu na izvršenju krivičnog djela može zadržati?
138. Koje evidencije vode pravna lica koja imaju vlastitu službu zaštite?
139. Aktivan otpor je?
140. Koje će odbrambene taktike i tehnike čuvar koristiti u pasivnom otporu?
141. Da bi upotreba fizičke sile bila zakonski opravdana potrebno je da se između ostalog ispune
sledeći uslovi?
142. U vašim odnosima sa medijima trebali bi ste?
143. Ko propisuje tehnička sredstva i opremu za obavljanje poslova fizičke i tehničke zaštitu?
144. Koje će odbrambene taktike i tehnike zaštitar koristiti u aktivnom otporu?
145. Pismeni izvještaj o upotrebi sile podnosi se iz sledeće svrhe?
146. Ovlaštenje zaštitara je?
147. Ko propisuje način organizovanja i periodične provjere zdravstvene sposobnosti i rukovanje
oružjem?
148. Krivično djelo protiv života i tijela je?
149. Ko diktira koliko će sile biti upotrijebljeno?
150. Postupak zaštitara u pogoršanom aktivnom otporu je?
151. Opravdana sila se može upotrijebiti radi?
152. Nadzor nad provođenjem zakona o agencijama i unutrašnjim službama za zaštitu ljudi i imovine
vrši?
153. Vatreno oružje u smislu pozitivnih propisa u FBiH predstavlja?
154. Poluatomatsko oružje u smislu pozitivnih propisa u FBIH predstavlja?
155. Služba za unutrašnju zaštitu koja obavlja poslove fizičke zaštitu može posjedovati vatreno oružje?
156. Preduzeća u okviru kojih funkcionira Služba za unutrašnju zaštitu, su dužni organizovati?
157. Pravna lica koja imaju organizovanu unutrašnju službu zaštite mogu povjeriti na nošenje vatrenog oružja?
158. Zaštitari, oružje i municiju koja im je povjerena mogu nositi?
159. Upotreba vatrenog oružja od strane zaštitara se smatra upotrebom smrtonosne sile?
160. Kada će zaštitar upotrijebiti smrtonosnu silu?
161. Zaštitar će upotrijebiti vatreno oružje?
162. Prilikom upotrebe vatrenog oružja zaštitar će?
163. Zaštitar je dužan pismeni izvještaj o upotrebi sile podnijeti?
164. Krivično djelo?
165. Djelo učinjeno u nužnoj odbrani je?
166. Prekoračenje granica nužne odbrane postoji?
167. Zaštitar može upotrijebiti smrtonosnu silu prema licu koje pruža otpor?
168. Da bi djelo koje je zaštitar izvršio upotrebom smrtonosne sile, u cilju savladanja otpora lica, bilo kvalifikovano kao djelo izvršeno u nužnoj odbrani potrebno je?
169. Iako su ispunjeni uslovi za upotrebu smtronosne sile zaštitar ne smije istu upotrijebiti?
170. Mjere osiguranja pri rukovanju oružjem dijelimo u dvije osnovne grupe?
171. Kvalitetna osposobljenost u rukovanju vatrenim oružjem postiže se?
172. Prvo, osnovno pravilo sigurnosti pri rukovanju vatrenim oružjem glasi?
173. Nužna odbrana je?
174. Krajnja nužda je?
175. Vazdušno oružje u smislu pozitivnih propisa u FBiH predstavlja?
176. Gasno oružje i oružje za signalizaciju u smislu pozitivnih propisa u FBiH predstavlja?
177. Rasprskavajuće oružje u smislu pozitivnih propisa u FBiH predstavlja?
178. Hladno oružje, u smislu pozitivnih propisa u FBiH predstavlja?
179. Automatsko oružje u smislu pozitivnih propisa u FBiH predstavlja?
180. Kratko vatreno oružje u smislu pozitivnih propisa u FBiH je?
181. Registrovano oružje je?
182. Vatreno i vazdušno oružje, municija za puške sa olučenim cijevima, pištolji i revolver se mogu nabavljati?
183. Dijelovi za vatreno oružje sa označenim fabričkim brojem mogu se nabavljati?
184. Oružje i dijelove za oružje može nabavljati?
185. Nakon izvršene nabavke oružja imalac oružja je dužan da prijavi policijskoj upravi koja je izdala odobrenje za nabavku oružja i podnijeti zahtjev za izdavanje oružanog lista odnosno dozvole za držanje oružja u roku od?
186. Za držanje i nošenje oružja nadležna policijska uprava izdaje?
187. Sa oružjem i municijom se mora postupati sa naročitom pažnjom. Naročita pažnja u postupanju sa oružjem i municijom pokazuje se?
188. Oružje i municija moraju se čuvati?
189. Zabranjeno je nošenje vatrenog i vazdušnog oružja?
190. Kojim zaštitarima mogu povjeriti nošenje vatrenog oružja, pravna lica koja imaju organizovanu unutrašnju službu zaštite?
191. Zaštitari oružje i municiju koja im je povjerena mogu nositi?
192. Zaštitari oružje nose na osnovu?
193. Koju vrstu oružja nose zaštitari?
194. Upotreba vatrenog oružja od strane zaštitara se smatra upotrebom smrtonosne sile?
195. Kada će zaštitar upotrijebiti smrtonosnu silu?
196. U kojim slučajevima zaštitar može upotrijebiti vatreno oružje?
197. Zaštitar može upotrijebiti vatreno oružje radi zaštite svog života?
198. Prilikom upotrebe vatrenog oružja zaštitar će ispaliti metak upozorenja?
199. Da li će zaštitar pucati na vozilo u pokretu?
200. Da li je zaštitar ovlašten upotrijebiti vatreno oružje da odbije napad od lica ili imovine koju štiti?
201. Upotreba ozbiljne fizičke sile ili vatrenog oružja protiv lica, od strane čuvara odnosno zaštitara smatra se?
202. Kad postoji opravdan razlog za upotrebu smrtonosne sile?
203. Pismeni izvještaj o upotrebi smrtonosne sile zaštitar podnosi?
204. Činjenice koje se odnose na vrijeme i mjesto upotrebe sile zaštitar unosi u pismeni izvještaj?
205. U pismeni izvještaj o upotrebi smrtonosne sile se unose podaci o?
206. U kojem roku je zaštitar dužan pismeni izvještaj o upotrebi sile?
207. Krivično djelo je?
208. Osnovi koji isključuju postojanje krivičnog djela?
209. Djelo malog značaja je?
210. Savladavanje pasivnog otpora lica golim rukama (minimalne šanse za nanaošenje tjelasnih povreda licu koje pruža otpor) od strane zaštitara odnosno čuvara u krivičnopravnom smislu će biti tretirano?
211. Djelo učinjeno u nužnoj odbrani će biti tretirano kao?
212. Djelo učinjeno u krajnjoj nuždi će biti tretirano kao?
213. Prekoračenje granica nužne odbrane postoji kad?
214. Kada zaštitar može upotrijebiti smrtonosnu silu prema licu koje pruža otpor?
215. Da bi djelo koje je zaštitar izvršio upotrebom smrtonosne sile, u cilju savladavanja otpora lica, bilo kvalifikovano kao djelo izvršeno u nužnoj odbrani, potrebno je?
216. Da bi djelo koje izvrši učinitelj bilo kvalifikovano kao djelo izvršeno u krajnjoj nuždi potrebno je?
217. Djelo izvršeno u prekoračenju granica nužne odbrane je?
218. Djelo izvršeno u prekoračenju granica krajnje nužde je?
219. Djelo učinjeno u krajnoj nuždi je?
220. Iako su ispunjeni uslovi za upotrebu smrtonosne sile zaštitar ne smije istu upotrijebiti prema kojem licu?
221. Služba unutrašnje zaštitu je dužna voditi evidenciju o upotrebi vatrenog oružja?
222. Pod pojmom vatreno oružje podrazumjevamo sve vrste pušaka, pištolja, revolver i drugih naprava koje rade na principu?
223. Mjere sigurnosti pri rukovanju oružjem dijelimo u dvije osnovne grupe i to?
224. Osnovni dijelovi poluautomatskog pištolja marke Glock 17 su?
225. Da bi došlo do opaljenja kod serijski proizvedenih pištolja marke Glock pritisak na obaraču mora biti?
226. Poluautomatski pištolji marke Glock model 17 i 19 imaju neolučenu cijev?
227. Osnovne komponente streljačkih vještina su?
228. Šta se podrazumjeva pod pojmom nišanska linija?
229. Šta se podrazumjeva pod pojmom linija nišanjenja?
230. Osnovne greške pri poravnavanju-podešavanju nišana su?
231. Kvalitetna osposobljenost u rukovanju vatrenim oružjem postiže se?
232. Dijelovi metka su?
233. Kod metka kalibra 9x19mm broj 19 označava?
234. Tri razloga koji prouzrokuju zastoj, kod vatrenog oružja izuzev artiljerijskog?
235. Pod pojmom stav za gađanje podrazumjeva se?
236. Jedinične mjere u kojima se izražava kalibar oružja su?
237. Prvo ili osnovno pravilo sigurnosti pri rukovanju vatrenim oružjem glasi?
Pozicija br. 6. Referent za finansijsko-operativno poslove
Literatura i oblast:
-Zakon o računovodstvu i reviziji u FBIH (“Službene novine FBiH 15/2021”)
-Zakon o fiskalnim sistemima (“Službene novine Federacije BiH”, broj: 81/09),
-Zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu FBiH („Službene novine Federacije BiH, br. 64/09),
-Pravilnik o fiskalnim dokumentima FBiH („Službene novine Federacije BiH, br. 50/20., 92/20. i 28/21.),
– Pravilnik o primjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost
– poznavanje i rad na fiskalnim uređajima, poznavanje robnog knjigovodstva, blagajničkog poslovanja, finansijske operative, poznavanje zakonskih i podzakonskih propisa iz oblasti knjigovodstva
-opis poslova radnog mjesta
Pitanja:
- Popust sa knjižnim odobrenjem od dobavljača prilikom nabavke materijala. (zaokruži tačan odgovor)
- Da li po odluci o implementaciji tekućeg granta, a prilikom obračuna, isti podliježe PDV-u? (zaokruži tačan odgovor)
- Šta se obavezno vrši prije sastavljanja finansijskog izvještaja za tekuću godinu? (zaokruži tačan odgovor)
- Šta prati ulaznu fakturu kada se zadužuje roba u knjigovostvu? (zaokruži tačan odgovor)
- Šta su e-Evidencije ? (zaokruži tačan odgovor)
- Po kojim cijenama se zadužuje roba u knjigovodstvu? (zaokruži tačan odgovor)
- Sve izlazne fakture trebaju biti zavedene u Knjizi izlaznih faktura u skladu sa Pravilnikom o primjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost. (zaokruži tačan odgovor)
- Koje su funkcije finansijske operative? (zaokruži tačan odgovor)
- Ako je na službenom putu osigurana besplatna ishrana, odnosno tri obroka, pripadajuća dnevnica se umanjije za koliko % ? (zaokruži tačan odgovor)
- U kojem novčanom iznosu se kažnjava pravno lice -ovlašteni proizvođač/zastupnik , ako stavi u promet fisikalni sistem bez odobrenja za taj tip fisikalnog sistema? (zaokruži tačan odgovor)
- Koliko poreskih kartica može imati zaposlenik? (zaokruži tačan odgovor)
- Kako poslodavac postupa sa poreskom karticom prilikom raskida radnog odnosa sa zaposlenikom? (zaokruži tačan odgovor)
- Šta je Budžet? (zaokruži tačan odgovor)
- Šta je temeljnica? (zaokruži tačan odgovor)
- Šta su knjigovodstvene isprave? (zaokruži tačan odgovor)
- Prema Zakonu o PDV-u fakture trebaju sadržavati dodatno? (zaokruži tačan odgovor)
- Arhiva dokumentacije u knjigovodstvu može biti ? (zaokruži tačan odgovor)
- Rokovi čuvanja (pomoćnih knjiga , glavnih knjiga) po Zakonu o računovodstvu (ZOR) ? (zaokruži tačan odgovor)
- Kako se dijele poslovne knjige? (zaokruži tačan odgovor)
- Kod knjiženja računa u KUF blagajna imamo odbitni PDV za račune pošte,takse ? (zaokruži tačan odgovor)
- Šta je skraćenica PDV? (zaokruži tačan odgovor)
- Prilikom predaje novca u banku, koji dokument prati isti? (zaokruži tačan odgovor)
- Ugovorni organ vremenski može da zadrži novac od prijema roba pa do otpreme na banku?
- Šta je Obrazac PB-817? (zaokruži tačan odgovor)
- Šta je prenosnica? (zaokruži tačan odgovor)
- Uz fiskalni uređaj je neophodno posjedovanje…? (zaokruži tačan odgovor)
- Pokloni dati trećim licima, da li podlijezu obračunu pdv-a? (zaokruži tačan odgovor)
- Na objektu ugostiteljske prirode je neophodno istaći? (zaokruži tačan odgovor)
- Da li se dani vikenda računaju u bolovanje? (zaokruži tačan odgovor)
- Koliko se plaća radnik za vrijeme rada u nočnim satima? (%) (zaokruži tačan odgovor)
- Sta je konsignacija? (zaokruži tačan odgovor)
- Fakturu za isporučenu robu unosimo? (zaokruži tačan odgovor)
- Poslodavac ima vise transakcijskih računa otvorenih kod banaka u BiH, s tim sto je po zakonu jedan od njih glavni račun, sa kojeg od navedenih računa će se izmirivati obaveze za poreze i dobrinose? (zaokruži tačan odgovor)
- Šta je bankarski izvod? (zaokruži tačan odgovor)
- Koje su pozicije Bilansa uspjeha? (zaokruži tačan odgovor)
- Koje su pozicije Bilansa stanja? (zaokruži tačan odgovor)
- U kojem bilansu se prikazuju obaveze? (zaokruži tačan odgovor)
- Kad se koristi knjiga PFR i kada se isti kucaju ukoliko su napisani? (zaokruži tačan odgovor)
- Šta su indirektni porezi? (zaokruži tačan odgovor)
- Kakva može biti registracija PDV obveznika? (zaokruži tačan odgovor)
- U kojim slučajevima se može stornirati račun?
- U slučaju prestanka rada fiskalnog uređaja radnik/uposlenik je dužan da?
- Slučajevi u kojima se izdaje pisani fiskalni račun?
- Pravilnikom o fiskalnim dokumentima definisano je?
- Pravilnikom o fiskalnim dokumentima definisano je da svi nefiskalni dokumenti počinju?
- Periodični izvještaj se sastoji od?
- Periodičnim izvještajem se definiše?
- Knjiga dnevnih izvještaja se popunjava na osnovu?
- Knjiga dnevnih izvještaja sastoji se od?
- Presjek stanja sastoji se iz više blokova, i to?
- Kojom kaznom će se kazniti klijent ukoliko ne uzme i ne sačuva račun?
- Kojim zakonom je regulisana zaštita od požara u FBIH?
- Mjere zaštitu od požara predviđene zakonskim propisima koje se provode?
- Šta je dužno uraditi svako lice koje primjeti požar?
- Kojim aktom su utvrđene dužnosti i obaveze zaposlenih lica iz oblasti zaštitu od požara?
- Kontakt telefon profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo?
- Koje su odgovornosti zaposlenog lica za neprovođenje propisanih mjera zaštitu od požara?
- Koji uslovi u prostoriji se istovremeno moraju ispuniti kako bi došlo do pojave gorenja?
- Šta se dešava sa požarom ukoliko se eliminiše jedan od tri uslova za nastanak požara?
- Svojstva kisonika su?
- Podjela materije sa aspekta opasnosti od nastanka požara?
- Zapaljive materije se prema agregatnom stanju dijele na?
- Sredstva za početno gašenje požara?
- Najčešće upotrebljivano sredstvo za gašenje požara je?
- Šta se smije gasiti vodom?
- Pjena se upotrebljava za gašenje?
- Osnovna vizuelna razlika između ručnog aparata za gašenje požara početnog požara aparata tipa “S” i aparata tipa “Co2”?
- Šta je hydrant i oznaka hidranta?
- Gdje se u uzgradama postavljaju hidranti sa opremom za aktiviranje, kojima se obezbjeđuje voda za gašenje požara?
- Sa čim moraju biti snadbjeveni hidrantski priključci?
- Uređaji za dojavu požara mogu biti?
- Na koji način se aktivira ručni javljač požara?
- Koje su osnovne snage za obavljanje vatrogasne djelatnosti?
- Dopunske snage za vatrogastvo čine?
- Koje su mjere zapaljive?
- U klasu “A” se svrstavaju požari kojih zapaljivih materija?
- U klasu “B” se svrstavaju požari kojih zapaljivih materija?
- Na kojem principu djeluju na požar aparati tipa “S”?
- Na koji način se aktiviraju aparati sa ugljenmonoksidom?
- Kojim sredstvom za gašenje požara se najefikasnije gasi požar na električnim instalacijama?
- Gdje se drže uređaji i oprema za gašenje požara?
- Putevi evakuacije se obilježavaju?
- Kako se postupa u slučaju požara u objektu?
- Šta je gorenje?
- Koji uslovi su potrebni za proces gorenja?
- Kako se dijele materije?
- Šta su gorive materije?
- Kako se dijele gorive ili zapaljive materije?
- Šta su samo-zapaljive materije?
- Šta su lako-zapaljive materije?
- Kako se dijele gorive ili zapaljive materije prema agregatnom stanju?
- Šta je toplota i kako može nastati?
- Pretvaranjem kojih oblika energije nastaje toplota?
- Kojim načinima se prenosi toplota?
- Šta je kiseonik?
- Šta je vazduh?
- Kako količina kiseonika u vazduhu utiče na intenzitet gorenja?
- Koliki treba biti procenat kiseonika u vazduhu da se većina gorivih materija ugasi?
- Šta su produkti sagorijevanja?
- Koji su produkti sagorijevanja ugljenika?
- Šta je gašenje?
- Šta je požar, a šta eksplozija?
- Koja su osnovna sredstva za gašenje požara?
- Šta je aparat za gašenje požara?
- Kako se dijele aparati za gašenje požara u zavisnosti od vrste sredstva za gašenje kojim su napunjeni?
- Kada se vrši kontrola aparata za gašenje požara?
- Šta je požarni sektor?
- Šta je sistem aktivne zaštite od požara?
- Šta su mjere zaštite od požara?
- Fiskalni sistem je?
- Fiskalizacija je?
- Fiskalni uređaj je?
- Fiskalni proizvodi su?
- Terminal je?
- Fiskalni modul sadrži?
- Baza podataka o dobrima i uslugama sadrži?
- Na koji način se izvršava softverska aplikacija ?
- Fiskalni dokumenti su:?
- Fiskalni logo predstavlja?
- Specifikacija poreznih stopa predstavlja?
- Promet/Evidentirani promet predstavlja?
- Artikli su?
- Klijent je?
- Šta je svrha Pravilnika o fiskalnim dokumentima?
- Koje vrste fiskalnih dokumenata su definisane Pravilnikom o fiskalnim dokumentima FBiH?
- Kako je strukturiran fiskalni dokument i šta predstavlja ‘blok’?
- Koji je propisani format datuma i vremena?
- Šta je reklamirani fiskalni račun?
- Šta je presjek stanja?
- Šta sadrži dnevni izvještaj?
- Da li je dozvoljeno ručno ispravljanje fiskalnog računa?
- Šta znači oznaka ‘R’ na računu?
- Koliko redova mora imati fiskalni dokument minimalno?
- Koje informacije su obavezne na fiskalnom računu?
- Da li se fiskalni dokumenti mogu izdavati elektronski?
- Koje su obaveze čuvanja fiskalnih dokumenata?
- Može li se naknadno dodati artikl na već izdat fiskalni račun?
- Obveznik je?
- Gotovina u kasi predstavlja?
- Ostvareni evidentirani porez predstavlja?
- Reklamirani promet predstavlja ?
- Stornirani reklamirani promet predstavlja ?
- Ostvareni reklamirani promet predstavlja ?
- Ostvareni reklamirani porez predstavlja ?
- Ostvareni promet predstavlja ?
- Ovlašteni servis je
- Ovlašteni serviser je
- Šta obuhvata servisiranje fiskalnih proizvoda ?
- Prodajno mjesto je?
- Ovlašteno lice PU je?
- Ovlašteno lice nadležnog organa je?
- “PU” predstavlja skraćenicu za ?
- “IBFU” predstavlja skraćenicu za ?
- “IBFM” predstavlja skraćenicu za ?
- “JIB” predstavlja skračenicu za jedinstveni?
- “IBK” predstavlja skraćenicu za?
- Od koliko dijelova se sastoji fiskalni sistem i koji su?
- Fiskalni sistem može biti realizovan kao:?
- Izgled, štampanje, izdavanje, evidentiranje, dostavljanje, čuvanje i druge aktivnosti oko fiskalnih dokumenata propisuje ?
- Šta je dužan proizvođač da stavi na svaki fiskalni uređaj i terminal u toku proizvodnje ?
- Kada obveznik može početi obavljanje djelatnosti prometa robe, odnosno pružanja usluga?
- Gdje se obavlja fiskalizacija ?
- Kada se izdaje štampani fiskalni račun?
- Razlika između presjeka stanja, dnevnog izvještaja I periodičnog izvještaja?
- Periodični izvještaj je ?
- Dnevni izvještaj je ?
- Presjek stanja je ?
- Obveznik je dužan da na vidnom mjestu na prodajnom mjestu istakne obavještenje o?
- Greške pri reklamiranju prometa preko fiskalnog uređaja mogu se ispraviti?
- Šta je Knjiga dnevnih izvještaja i kako se vodi?
- U kojem roku je Obveznik dužan obavijestiti ovlašteni servis u slučaju neispravnog fiskalnog proizvoda?
- Koliko puta godišnje se obavlja tehnički pregled na fiskalizovanim fiskalnim sistemima?
- Oblik, rokovi i način čuvanja dosjea i servisnih knjižica (pisanih i elektronskih), postupak, rok i lica pri servisiranju kao i druga pitanja vezana za servisiranje fiskalnog sistema, propisuje ?
- Kojom novčanom kaznom će se kazniti za prekršaj pravno lice – obveznik, ako otpočne obavljanje djelatnosti prometa robe, odnosno pružanja usluga, prije nabavke fiskalnog sistema i fiskalizacije fiskalnog uređaja, njegovog povezivanja s terminalom i instaliranja na prodajnom mjestu?
- Kojom novčanom kaznom za prekršaj će se kazniti klijent, ako ne uzme i ne sačuva fiskalni račun, reklamirani račun, pisani fiskalni račun i pisani reklamirani račun u krugu od 20 metara po napuštanju prodajnog mjesta i ne pokaže ga ovlaštenom licu, koje obavlja poslove kontrole, na njegov usmeni zahtjev?
- Zakonom o fiskalnim sistemima (“Službene novine Federacije BiH”, broj: 81/09) uređuju se pitanja?
Pozicija br. 7. Rukovalac uređaja bazenske tehnike
Literatura i oblast:
– Pravilnik o sigurnosti na uređenim kupalištima („Službene novine KS“, broj: 28/17)
– Zakon o radu F BiH (“Službene novine F BiH” broj: 26/16, 89/18)
– Zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu FBiH („Službene novine Federacije BiH, br. 64/09)
– poznavanje, rad i upravljanje sistemom bazenske tehnike,
– Opis poslova radnog mjesta
Pitanja:
- Kako se vrši zagrijavanje bazenske vode ?
- Šta je defibrilator ?
- Šta je barometar ?
- Koje su zadovoljavajuće PH vrijednosti ?
- Baznost i kiselost vode ovisi od ?
- Šta je hlor i za šta se koristi ?
- Koja institucija je zadužena za nadzor kvaliteta i ispravnosti bazenske vode ?
- Šta je dnevnik bazenske tehnike ?
- Koji podatci se unose u dnevnik bazenske tehnike?
- Popunjavanje dnevnika bazenske tehnike vrši?
- Koje vrijednosti i parametri se prate svakodnevno u bazenskoj vodi ?
- Kakav je uticaj vanjske temperature na bazensku vodu?
- Kako se vrši analiza bazenske vode ?
- Koja sredstva se koriste za stabiliziranje Pl vrijednosti ?
- Šta su alge ?
- Koja je osnovna razlika između otvorenog i zatvorenog kupališta ?
- Kako se vrši označavanje mokrih i klizavih površina ?
- Koje postupke kupača karakterišemo kao početak faze gušenja ?
- Koja je razlika između rekreativnog bazena i bazena namjenjenog za takmičenje plivača ?
- Koje sredstvo za komunikaciju na kupalištima koriste spasioci ?
- Šta podrazumjeva kontrolu kvaliteta bazenske vode ?
- Kojima osobama nije dozvoljen pristup kupalištu ?
- Koja temperatura naručito posjeduje razvoj gljivica i bakterija u vodi ?
- Koja je optimalna temperatura bazenske vode ?
- Šta ukazuje zelena boja u vodi bazena ?
- Žašto je zabranjeno gutanje bazenske vode ?
- Šta je slobodni hlor ?
- Šta je DPD tester ?
- Koja je optimalna vrijednost slobodnog hlora ?
- PH vrijednost vode mora biti u rasponu od?
- Šta je „šok tretman„ vode ?
- Kada se i za šta koristi automatski bazenski usisivač?
- Kako se vrši doziranje hlora u bazensku vodu ?
- Koje sredstvo se korsti kao aditivi za dezinfekciju stopala neposredno prije ulaska u bazen ?
- Da li je obavezno tuširanje prilikom ulaska u bazen ?
- Ko rukuje sistemom osvježavanja u bazenu i koja je njegova namjena?
- Održavanje bazena koji radi tokom cijele godine vrši se na način da se cijeli sistem i bazen prazne, čiste, ispiraju i hiperhlorišu izvodi se?
- Održavanje bazena koji radi sezonski, vrši se na način da se cijeli sistem i bazen prazne, čiste, ispiraju i hiperhlorišu, izvodi se?
- Godišnji pregled kupališta prije početka rada sezonskih kupališta sastoji se od?
- Kupalište ne smije raditi?
- Bazenska voda mora biti?
- Bazenska voda i čista voda koja ulazi u bazen mora odgovarati ?
- Voda za kupanje na kupalištima mora zadovoljavati uslove propisane?
- Sirova voda koja se zahvata za obradu mora odgovarati vodi za piće izuzev?
- Član 17. Pravilnika o sigurnosti na uređenim kupalištima odnosi se na?
- Pod tehničkim uređenjem kupališta i stvaranjem uslova za njihovo sigurno korištenje smatraju se?
- Uređena kupališta trebaju imati?
- Sanitarno-tehnički uslovi podrazumjevaju uslove?
- Higijenski uslovi podrazumjevaju stanje?
- Onečišćenje vode je?
- Opšta higijena podrazumjeva?
- Pravilnikom o sigurnosti na uređenim kupalištima propisuju se?
- U objektu bazena ne smije da se osjeća?
- Slučajevi zabrane rada kupališta?
- Kojim zakonom je regulisana zaštita od požara u FBIH?
- Mjere zaštitu od požara predviđene zakonskim propisima koje se provode?
- Šta je dužno uraditi svako lice koje primjeti požar?
- Kojim aktom su utvrđene dužnosti i obaveze zaposlenih lica iz oblasti zaštitu od požara?
- Kontakt telefon profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo?
- Koje su odgovornosti zaposlenog lica za neprovođenje propisanih mjera zaštitu od požara?
- Koji uslovi u prostoriji se istovremeno moraju ispuniti kako bi došlo do pojave gorenja?
- Šta se dešava sa požarom ukoliko se eliminiše jedan od tri uslova za nastanak požara?
- Svojstva kisonika su?
- Podjela materije sa aspekta opasnosti od nastanka požara?
- Zapaljive materije se prema agregatnom stanju dijele na?
- Sredstva za početno gašenje požara?
- Najčešće upotrebljivano sredstvo za gašenje požara je?
- Šta se smije gasiti vodom?
- Pjena se upotrebljava za gašenje?
- Osnovna vizuelna razlika između ručnog aparata za gašenje požara početnog požara aparata tipa “S” i aparata tipa “Co2”?
- Šta je hydrant i oznaka hidranta?
- Gdje se u uzgradama postavljaju hidranti sa opremom za aktiviranje, kojima se obezbjeđuje voda za gašenje požara?
- Sa čim moraju biti snadbjeveni hidrantski priključci?
- Uređaji za dojavu požara mogu biti?
- Na koji način se aktivira ručni javljač požara?
- Koje su osnovne snage za obavljanje vatrogasne djelatnosti?
- Dopunske snage za vatrogastvo čine?
- Koje su mjere zapaljive?
- U klasu “A” se svrstavaju požari kojih zapaljivih materija?
- U klasu “B” se svrstavaju požari kojih zapaljivih materija?
- Na kojem principu djeluju na požar aparati tipa “S”?
- Na koji način se aktiviraju aparati sa ugljenmonoksidom?
- Kojim sredstvom za gašenje požara se najefikasnije gasi požar na električnim instalacijama?
- Gdje se drže uređaji i oprema za gašenje požara?
- Putevi evakuacije se obilježavaju?
- Kako se postupa u slučaju požara u objektu?
- Šta je gorenje?
- Koji uslovi su potrebni za proces gorenja?
- Kako se dijele materije?
- Šta su gorive materije?
- Kako se dijele gorive ili zapaljive materije?
- Šta su samo-zapaljive materije?
- Šta su lako-zapaljive materije?
- Kako se dijele gorive ili zapaljive materije prema agregatnom stanju?
- Šta je toplota i kako može nastati?
- Pretvaranjem kojih oblika energije nastaje toplota?
- Kojim načinima se prenosi toplota?
- Šta je kiseonik?
- Šta je vazduh?
- Kako količina kiseonika u vazduhu utiče na intenzitet gorenja?
- Koliki treba biti procenat kiseonika u vazduhu da se većina gorivih materija ugasi?
- Šta su produkti sagorijevanja?
- Koji su produkti sagorijevanja ugljenika?
- Šta je gašenje?
- Šta je požar, a šta eksplozija?
- Koja su osnovna sredstva za gašenje požara?
- Šta je aparat za gašenje požara?
- Kako se dijele aparati za gašenje požara u zavisnosti od vrste sredstva za gašenje kojim su napunjeni?
- Kada se vrši kontrola aparata za gašenje požara?
- Šta je požarni sektor?
- Šta je sistem aktivne zaštite od požara?
- Šta su mjere zaštite od požara?